Src Belgesi Nedir ?
Src Belgesi Nedir? sorusu genellikle sürücülerin bizlere yönelttiği sorulardan birisidir. Src sürücü kelimesinin sessiz harflerinin çıkartılarak kısaltılmış halidir. Kelime anlamı budur ve ticari olarak araç kullanacak kişilere verilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan birisi belge sınıfına göre ticari araçta faaliyet gösterebilir.
Sınavlı SRC Belgesi Nasıl Alınır?
Sınavlı SRC bilindiği üzere sınava girilerek alınan ve 25.02.2003 tarihinden sonraki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. 40 soru üzerinden yapılan sınavda en az 28 soruyu doğru olarak cevaplamanız gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdirde sınavın iki etabı olan görsel uygulama sınavına tabi tutulursunuz. Burada sorulan 3 sorudan en az 2 adet soruyu doğru olarak cevapladığınız takdirde sınavı başarılı bitirerek belge almaya hak kazanırsınız.
Src Belgesi başına toplamda 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Her sınav harcı için sınav harç ücreti yansıyacaktır. Yazılı sınavdan başarılı olup görsel uygulama sınavından başarısız olanlar için de yine 4 sınav hakkı tabi alınır. Tekrar gireceğiniz sınav sadece görsel uygulama sınavı olacaktır.
İki aşamada da başarılı olmanız halinde harç ücretini VakıfBank veya HalkBank‘a yatırmanız yeterli olacaktır.
Sınavsız SRC Nasıl Alınır?
Sınavsız SRC bilindiği üzere sınava girmeden alınan ve 25.02.2003 tarihinden önceki ehliyet sahiplerini kapsayan bir sistemdir. Sadece E-Devlet sistemi üzerinden Sınavsız SRC Başvurunuzu rahatlıkla yapabilirsiniz.
Src Belgesi Kapsamları Nelerdir ?
SRC 1 Belgesi, SRC 2 Belgesi‘ni SRC 3 Belgesi, SRC 4 Belgesi‘ni kapsamaktadır. Yani kapsam dahilinde Src 1‘e sahip olan sürücü aynı zamanda Src 2‘de almış sayılır. Src 3 alan bir sürücü Src 4 almış sayılır.
Src Belgesi Alma Şartları Nelerdir ?
SRC almak için öncelikli şartınız en az B Sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Herhangi bir Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör gibi suçlardan sabıkası bulunmamış 18 yaşından büyük 66 yaşından gün almamış kişiler Src alabilirler. Bu şartları sağlayan herkes Src alabilmektedir.
Kaç Çeşit Src Belgesi Vardır ?
4 çeşit Belge bulunmaktadır. Bunlardan 4 tanesi temel diğerleri ise tehlikeli madde taşımacılığı sınıfında değerlendirilmektedir. Src belge çeşitleri;
SRC 1 : Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
SRC 2 : Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
SRC 3 : Uluslararası Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
SRC 4 : Yurtiçi Yük Taşımacılığı yapacak sürücüler için alınacak Belgedir.
Src Belgesi Nasıl Alınır?
SRC almak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
Sınavlı SRC almak
Sınavsız SRC almak
Gerekli Evraklar
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Kimlik ya da Ehliyet fotokopisi
- Sabıka Kaydı(e-devletten alınabilir)
- Diploma fotokopisi(e-devletten alınabilir)