Ülkemizde meydana gelen kazalara baktığımızda çoğunluğunun sürücülerin yanlış davranışlarından ve trafik kurallarına uymamalarından kaynaklandığını görüyoruz. Özellikle tatillerde artan seyahatler sırasında kazaların sayısındaki artış daha da çok gözlemlenebiliyor. Bazı temel trafik kurallarına dikkat edilerek oluşabilecek kazalara karşı önlem alabilmek mümkün olabilir.
Hatalı sollama, emniyet kemeri takmama, trafik işaretlerine uymama, takip mesafesini korumama, hız ihlali yapma gibi hayati önem taşıyan trafik kurallarının sürücüler ve yayalar tarafından benimsenmiş olması gerekir. Peki günümüzde en çok hangi trafik kuralları ihlal ediliyor? Trafikteki sürücülerin ve yayaların dikkat etmesi gereken bazı temel kurallar neler?
Hız Kurallarına Uyun
Sürücüler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan hız limitlerine uyarak kaza risklerini en aza indirebilirler. Sürücülerin özellikle kavşaklara ve tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, şehir içinde ilerlerken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını azaltmaları gerekir. Olası kaza riskine karşı sürücülerin belirlenen hız limitleri içerisinde kalmalarının yanı sıra hızlarını görüş, yol, hava ve trafik durumunun getirdiği şartlara uygun şekilde belirlemelileri gerekmektedir.
Kontrolsüz hız, ani fren yapılması gereken durumlarda trafik kazalarına davetiye çıkarır. Ani frenlerde duramayarak önündeki araca ya da yayaya çarpabilir, şiddetli fren nedeniyle araç içinde yolcuların boyun zedelenmelerine neden olabilirsiniz.
Türkiye’de otomobillerin uyması gereken hız sınırı yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 90 km ve otoyollarda 120 km’dir.
Alkollü Araç Kullanmayın
Alkollü araç kullanmak, dikkatin toplanamaması ve algı gücünün zayıflaması nedeni ile sürücünün kaza yapmasına sebep olabilir. Alkollü sürücü sadece kendi canını ve malını tehlikeye sokmaz, çevresindeki insanlara da zarar verebilir. Alkol almayı düşünen kişiler, gidecekleri yerlere ulaşmak ve bu yerlerden geri dönmek için toplu taşıma araçlarını ya da taksi kullanmayı tercih etmeliler. Kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Tüm sürücüler bu kurala uymakla yükümlüdür, uymadıklarında trafik cezası ile karşılaşmaktadırlar. 2022 yılı itibariyle
Türkiye’de alkollü araç sürmenin cezası şu şekildedir:
Alkollü araç kullananların ilk yakalanmasında 1.823 TL
Alkollü araç kullananların ikinci yakalanmasında 2.286 TL trafik cezası kesilir.
Trafik kontrolünde 0.50 promil üzerinde alkol ile araç kullanan sürücülerin ehliyetine el konulur. Geriye doğru beş yıl içinde ilk seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl, 3 ve daha fazla tekrar eden sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konulur.
Araç Takip Mesafesine Uyun
Sürücüler, önlerindeki araçları takip ederken güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadır. Bu takip mesafesi kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre olmalıdır. Örneğin; şehir içinde 40 km hızla giden bir araç 20 metre takip mesafesi bırakmalıdır. Bu mesafe şehirler arası yollarda kilometrenin metre karşılığı olarak hesaplanmalıdır. Örneğin; şehirler arası yolda 90 km hızla giden bir araç takip mesafesini 90 metre olarak belirlemelidir. Özellikle yağmurlu, buzlu ve karlı yollarda, fren mesafesinin artacağı düşünülerek takip mesafesi de artırılmalıdır.
Hatalı Sollama Yapmayın
Trafikte yapılan en tehlikeli hareketlerden biri de hatalı sollamalardır. Trafikte çevrenizde onlarca aracın varlığını düşünün. Bu araçların hareket halindeyken aynı anda kontrol edilmesi pek mümkün değildir. Sürüş sırasında sağ, sol, ön ve arka yönlerden gelen araçların kontrolsüz bir şekilde sollanması durumunda kazanın hangi yönden geleceği belli değildir.
Önde ilerleyen araç geçilmek istenildiğinde ortamın sollama yapmak için güvenli olduğundan emin olunduktan sonra sollama yapılmalıdır. Aşağıdaki kurallar çerçevesinde sollama yapılmamalıdır: Geçmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlerde,
Görüş yetersizliği olan yollarda (dönemeçler, tepe üstleri)
Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken,
Kavşak, demiryolu geçitleri,
Çift yönlü ve birer şeridi bulunan trafiğin kullanıldığı köprü ve tüneller
Önündeki aracı geçecek kişi şunları yapmalıdır:
Geçeceği araç sürücüsünü korna ile uyarmalı veya kısa ve uzun hüzmeli farlarını ardarda yakmalı,
Sol dönüş lambası ile işaret vermeli,
Geçilecek araca takip mesafesi kadar önceden sol şeride yerleşmeli,
Geçilen araç, dikiz aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde ilerlemeli,
Sağ sinyal ile işaret vererek sağ şeride girmekle geçişini tamamlamalıdır.
Emniyet Kemerinizi Takın
Sadece sürücünün değil araç içinde bulunan herkes emniyet kemerini takmak zorundadır. Emniyet kemeri takmadığınızda en ufak bir kazalarda ciddi yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz. Duran aracınıza başka bir araç çarptığında eğer sizde ve aracınızdaki yolcularda emniyet kemeri takılı değilse; ön cam, torpido ve torpidonun bulunduğu ön panel, direksiyon ve diğer aksesuarlar yaralanmalara, kafa travmalarına neden olabilir.
Trafik İşaretlerine Uyun
Sürücüler ve yayalar trafiği düzenleme ve denetlemeye yetkili üniformalı veya özel işaret taşıyan görevlilerin uyarılarına ve işaretlerine dikkat etmeli, ışıklı ve sesli trafik işaretlerine, trafik levhalarına ve yer işaretlemelerine uymak zorundadır.
Geçiş Önceliği Kurallarına Uyun
Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar söz konusu olduğunda bu araçların geçişlerine öncelik verilmelidir. Geçiş önceliği olan araçlar şunlardır:
Yaralı veya acil hastaların taşınması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar.
Organ ve doku nakil araçları.
İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları.
Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları.
Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar.
Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar.
Afet ve acil durum sırasında görevli olan araçlar,
Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar.
Yayaların Uyması Gereken Kurallar
Yayalar taşıt yolu bitişiğindeki ve yakınındaki yaya yolunda yürümek, taşıt yolunun karşı tarafına; yaya ve okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarından, bunların bulunmadığı yerlerde ise şartlarına uyulmak suretiyle taşıt yolunun yayalara ayrılmış bölümlerinden geçmek, yaya ve okul geçitlerinden geçerken, geçidin sağ bölümünden yürümek gibi kurallara uymak durumundadır. Yayalar yaya geçidi kullanırken trafik ışıklarına dikkat etmeli, araçlar durduktan sonra karşıdan karşıya geçmelidir. Eğer aracınızın sigortası yoksa, kaza sonrası aracınızda oluşabilecek hasarları gidermek için bir kasko sigortası edinmenizde fayda var. Online sigorta brokeri Koalay sayesinde kredi kartınızla kısa sürede sigorta poliçenizi satın alabilirsiniz. Koalay’da 5 kolay soruda bilgilerinizi girin, size özel tekliflerden birini seçin, kredi kartınızla anında satın alın. Yaptırmış olduğunuz poliçenizi anında yazdırabilir ya da e-postanıza gönderebilirsiniz.